Art Herning 2015 var en stor succes!
For 18. år i træk i dagene 23. – 25. januar 2015 blev kunstmessen Art Herning gennemført. Messen er en af landets største af sin art og bliver arrangeret i et samarbejde mellem Dansk Galleri Sammenslutning og MCH Herning Kongrescenter. På messen kunne man møde nogle af de førende danske gallerier, der medbragte hundredvis af værker fra internationale, landskendte og nye talentfulde kunstnere.
Mange besøgende
Interessen for at se udstillingen Art Herning 2015 var meget stor. Der kom de kendte som de mindre kendte kunstnere – kunstsamlere – kunsthistorikere – kunstanmeldere – kritikerne og ikke at forglemme de mange kunstinteresserede. Sidst nævnte var primært 60+. Hvor er de unge, som er interesseret i at se og opleve kunst in natura? Måske skal man ændre på konceptet, så de unge også bliver tiltrukket af at gå på kunstmesse?
Scherfig og Jorn
Det var spændende at opleve den disput Hans Scherfig og Asger Jorn havde med hinanden. På sædvanlig satirisk måde kaldte Scherfig Jorns værker for abekattestreger. Og det var tydeligt, at Jorn ikke brød sig om denne bemærkning, alt mens Corneille spagfærdigt forsøgte at mægle. Han havde i øvrigt et lille værk – ”Terre Africaine” med, som kun skulle koste 335.000,00 kr. Men hvad er kunst? – var der mange af de besøgende, der spurgte om – og hænger salgstal og kvalitet altid sammen?
Det er ingen hemmelighed, at galleribranchen siden 2008, da finanskrisen indtrådte, har haft det vanskeligt. Men der var en tydelig optimisme blandt de over 40 gallerier at spore. ”Nu kan det kun gå fremad” – som det blev udtrykt. Men konkurrencen er hård, da mange i dag køber kunst via nettet og direkte hos kunstneren. Men et land uden gallerier vil være åndeligt tomt.
Konkurrence
Folk elsker konkurrencer – og det var der da også på messen. Man kunne blandt andet vinde kunst af Julie Nord. I foyer var der en stand med magasinet KUNST og Kunstavisen havde også sin stand på messen. Hertil kom avisen Børsen, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og Kunst Museum Heart, Herning.
For de som ikke blev mæt nok af at se de mange udstillede værker holdt cafeen åbent og serverede kaffe og kage og en bid brød. Ja, vand, vin og øl kunne man også købe og det blev stemningen ikke mindre af.
På Stand 300 udstillede Gallerie Rasmus mange forskellige stilarter, og det var ganske overvældende at beskue. Blandt de mange kunstnere kan nævnes Peder Freund, Anne Juul Christophersen og Henriette Hagelskjær.
Og i stand 302 – Galerie Knud Grothe sad en levende kunstner og malede med akryl maling. Billedkunstneren var Jacob Gadd. Han fortalte om figuren Walther, der optrådt finurlig og humoristisk i flere udstillede malerier. Kunstneren bag Walther fortalte, at så længe der er købere til malerier med figuren, får Walther lov til at leve.
Tomgangskunst
Hvor er kunsten på vej hen? Det er svært at sige efter at have oplevet Art Herning. Der synes ikke at være nogen linje blandt de nye unge håbefulde talenter. Det stritter i alle retninger – meget betegnende kan man kalde det for zapisme. På udstillingen sås også meget tomgangskunst. Kunstnere der ikke udvikler sig – måske er de blevet bundet op på en bestemt stil og således formår de ikke at flytte sig – eller kunstnerne er måske bundet op af et galleri, der forventer, at det er på den måde kunstnerne bør udtrykke sig, for at værkerne er salgsbare? På så stor en messe vil der naturligvis også forekomme nihilistisk værker. Det forekommer også, at mange kunstnere reelt ikke har noget at fortæller – og kun har dekoration for øjet. Og her var det selvsagt en fornøjelse at se værker af nogle af de gamle mestre, der ikke kun kunne håndværket, men også fortælle en historie. En svær kunstart er videokunst. Kun meget få kunstnere magter dette medie og interessen for videokunst er også meget lille i Danmark. Men det er rosværdigt, at man kunne opleve videokunst.
Men alt i alt var Art Herning også i år en stor oplevelse at stifte bekendtskab med, og viser heldigvis at kunsten stadig lever her i landet.
Red.