Kunst sætter spørgsmåltegn
Intet er så vidunderligt som kunstværker, man bliver kompromisløst indfanget af efter første syn. Kunst skaber debat og sætter spørgsmålstegn ved den måde vi lever på. En åbne konstruktive debat kan bringe os videre, og det er vigtigt der levnes plads hertil. Kunst er ikke en eksakt videnskab, og der eksisterer ingen facitliste – ingen har ret. Smag og behag er individuel.
Folkelig modstand
Desværre er der nogle som vil knægte kunsten. I dag som før i tiden er kunstværker blevet ødelagt af magthaverne. Bøger er blevet brændt, malerier konfiskeret og skulpturer knust. I Danmark har vi oplevet Rindalismen. En bevægelse fra midten af 60’erne der var en folkelig modstand mod statsstøtte til kunstnere og specielt moderne abstrakt kunst. Indirekte blandt fortalerne var kommunisten, maleren og forfatteren Hans Scherfig. Han benævnte den abstrakte kunst som ”Abekattestreger”. I Danmark har vi professionelle smagsdommere som gerne fortæller, hvad folk skal synes. Kunsten er ikke fri i Danmark, da det er en lille elite, der sidder på magten. Kunst omhandler følelser, meninger og holdninger. Og man som beskuer har modet til at forfægte eget synspunkt og måske endda blive klogere?
Kunst kan ikke undværes
Politisk kunst er noget L.. Derimod god kunst har holdning, kant, ånd og er skabt med hjertet. Kunst kan ikke undværes, selvom der er mange som er af den opfattelse. Det er vigtigt at der ydes økonomisk støtte til kunstudøverne. Og det er en helt forkvaklet opfattelse, at den billedkunst, der sælger godt i dag også er god kunst. Historien viser mange eksempler på, at den kunst, der ikke kunne sælges i den samtid, den blev lavet, i dag står højest på salgsbarometeret. Uden kunst bliver hverdagen grå, trist og kedelig – debatten dør og vi bliver konforme.
Gorm Flagstad
redaktør