Ramt af kunstbacillen
Kunstsamler og direktør for Bestseller Finn Poulsen åbnede den 19. udgave af Art Herning i Herning Kongrescenter. Med et glimt i øje fortalte han, at pas på kunst, da det kan blive en besættelse. Som ung startsteder han med at samle på kunst. Han advarede også imod at købe kunst fordi, man staser på at tjene penge. Man skal fordybe sig i kunst og følge en kunster ved at købe flere værker i tidens løb af pågældende for rigtigt at lære pågældende at kende. ”Følg dit indre jeg, når du køber kunst”. Der er ingen tvivl om, at Finn Poulsen er ramt af kunstbacillen og det kunne man også mærke er tilfældet for de mange hundrede, der deltog i åbningen. Det er Dansk Galleri Sammenslutning som står for Art Herning. Og man fornemmede i forbindelse med åbningen, at der er en forsigtig optimisme i branchen om, at det begynder at gå i den rigtige retning med salg af kunst. Der var stilstand under den økonomiske krise og mange gallerier måtte lukke, men i dag kommer der nye gallerier til. Gallery Hjorth fra Horsens er et eksempel på et nyt galleri, der ikke er bange for at gå nye veje.
Fotokunst i fokus
Det fælles tema for Art Herning i år var fotokunst, som de senere år for alvor har indtaget en plads i kunstverdenen på lige fod med andre kunstneriske medier. Både store danske navne og internationale fotokunstnere deltog. Siden 1839 har fotografiet udviklet sig kolossalt på mange områder; men hele tiden opretholdt en nær forbindelse med kunsten. I dagens Danmark er der stadig nogle, som ikke vil anerkende foto som en kunstart, da det at tage et foto er en ren mekanisk disciplin. Men fra officiel side blev fotoet ophøjet til kunst her i landet i 1970`erne.
Eksistentiel kunst!
En eksistentiel billekunstner fastholder pågældendes version af sandheden. Kunstneren vil ordentlighed og bekæmpe middelmådighed og åndløshed. Kunstneren viser, at kunst rummer universelle budskaber, der rækker ud over tid og sted. Og den eksistentielle billedkunst appellerer til beskueren, så pågældende kan reflektere over tilværelsen og det omgivende samfund. Den amerikanske kunstner Margaret Bowland er en eksistentiel kunstner, der med værket ”15 IN”, kommer så tæt på dagens tidsånd som det nok er muligt med reference til fortiden, da man sejlede slaver fra Afrika til USA – og nogle omkom på havet, når skibet sank. Billedet er ført op til vor tid med et krigsfly på vej til nye opgaver i Mellemøsten eller et helt andet sted alt indhyllet i dollars. Bente Christensen har en helt anden malerteknik end Margaret Bowland. Bente Christensen maler naiv eventyrkunst med klare stærke farver, som giver refleksion til noget forunderligt kan opstå. Der er en fortabthed og noget tryghedssøgende i malerierne.
I videoen “Pølsemanden” er der tale om eksistentiel kunst af høj karat. Videoen viser på ca. 8 minutter mennesket i al sin gru og enkelthed, når alle hæmninger er kastet overbord. Begær, ødselhed og det at ville have mere etc. er skarpt beskrevet i kunstvideoen, der er skabt af Pabi Chulo.
Væsentlige værdier
Nogle af kunstnerne har mere at byde på end andre. Og der er i dag ingen linje i kunsten. Vi lever i zapismens tidsalder. I et uhæmmet vækst og forbrugssamfund. De fleste mennesker har i dag kun sig selv inde i hovedet. Sameksistens – fællesskab – solidaritet – tolerance er væsentlige værdier, som desværre synes at have udspillet deres rolle, hvad mange værker da også indikerer. I dag har den enkelte nok i sig selv – har en berøringsangst – og svælger i at tage selfies.
Fætter- og kusinefest
Mange tusinde kunstinteresserede fra hele landet og nogle hundrede fra udlandet deltog i de tre dage Art Herning varede – og langt de fleste var over 60+, men enkelte unge havde også fundet vej. Og alle uanset alder fik en fascinerende oplevelse. Ja, det var næsten som at deltage i en fætter- og kusinefest. Mange kender hinanden direkte eller indirekte. Og det giver således noget ekstra at deltage i årets første store kunstbegivenhed.
Der blev vist meget alsidig kunst.Lige fra nihilistisk kunst til eksistentiel kunst. Videoer, malerier på lærred og andet materiale, fotos på aluminium og papir, akvareller, 3D-collager, tegninger, keramik og skulpturer med mere. Og generelt var de udstillede værker af høj kvalitet. Kunstinteresserede ser nu frem til jubilæet næste år. Da bliver det 20. gang, at Herning Kongrescenter slår dørene op for kunst i alle genrer.
Red.