Dyslexia er blevet til kunst
Dyslexia – ordblindhed – kan som kunstværk opleves på Horsens Kunstmuseum. Her udstiller den danske kunstner Gudrun Hasle et stort tekstbroderet værk fuld af stavefejl. Kunstneren er en af de mange danskere, som er ordblind. Normalt suser mange folk bare lige forbi et kunstværk, men ved de værker, der er med på udstillingen, er beskueren nødt til at stoppe op i længere tid for at få hele indholdet med. Udstillingen har fået titlen ”How can I scrim”.

Gudrun Hasle fortalte om sin kunst ved ferniseringen.
Uddannet i Odense og København
Gudrun Hasle er født i 1979 og er især kendt for sine tekstbroderier, hvor hun staver ordene, som hun selv oplever, de skal staves. Gudrun Hasle har også lavet andre kunstprojekter med hendes ordblindhed i fokus, Ordblind karoky og Indskut værdag på Frederiksberg Hovedbibliotek.

Gudrun Hasle ved værket “How can I scrim”
Gudrun Hasle er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 2013 blev hun nomineret til årets bedste udstilling af Foreningen af Danske Kunstkritikere for soloudstilligen Modsmerte på Museet for Samtidskunst.
Hun har solgt værker til Statens Kunstfond.
Der var fernisering på udstillingen ”How can I scrim” lørdag den 30. april og her fortalte Gudrun Hasle, om det at være kunstner og at udtrykke sig med et stort banner og høre folks bemærkninger om den kunst, hun udøver. Hun fandt det ret fantastisk, at arbejde på museet. Det er kunstnerens ønske, at de besøgende må reflektere over det de ser.

Banner på 14 x 14 meter.
Man kan virkelig mærke, at her er der en kunstner, der vil noget med sin kunst. Og de besøgende ved ferniseringen fik virkelig noget at tænke over.
Vundet stor anerkendelse
Det kræver som regel, at man læser sætningen et par gange, før betydningen viser sig i Gudrun Hasles tekstbaserede værker. Hun har fundet sin helt egen niche og udtryksform. Kunstneren er ordblind, men fremfor at få hjælp til at skrive korrekt, har hun gjort ufuldkommenheden til sit varemærke. I broderier, billeder, film, fotos, tegninger, performance og installationer væver Gudrun Hasle erindringer fra sin egen barndom og ungdom sammen med udtryk for enhver teenagers – og ethvert menneskes – sårbarhed og angst for at falde udenfor. Og med udsagn som ’jeg er ensom’ har Hasle vundet stor anerkendelse som fortaler for skrøbeligheden og den enkeltes originalitet i en tid, hvor perfekte mennesker har tendens til at dominerer sendefladen.
Kunstmuseet har købt værker
Horsens Kunstmuseum har i øvrigt købt ”Gudruns livshistorie” – et 15 meter langt broderet frise, hvor kunstneren med nål og broderegarn fortæller om et liv med cutting med mere. Og et andet værk er ”Relabeling” med fotos af broderede sentenser. Sentenser kunstneren har haft påmonteret tøj, som hun har gået rundt med, og var noget, der fik dem hun mødte til at åbne øjnene for det at være ordblind.

Gudrun Hasle er blevet mor og hun er her med drengen Bertil og faderen.
Udstillingen ”How can I scrim” kan ses til 28. august 2016 og museet har ladet fremstille et mindre katalog.
På You Tube er der flere videoer af og med kunstneren.
Horsens Kunstmuseum, Carolinelundsvej 2, 8700 Horsens
Red.