Professionelle censorer
Traditionen tro afholdt Tørring-Uldum Kunstforening i efterårsferien i år også en censureret udstilling. Udstillingen fandt sted i Åle Minihal. I år var der ikke som tidligere år så mange kunstnere, som ønskede at få vurderet deres værker af to professionelle censorer. I alt havde 51 kunstnere afleveret værker til bedømmelse, som foregik ved en åben censurering. De to censorer var Max Parylewicz. der underviser ved kunstakademiet i Aarhus og billedkunstner Anne Marie Pedersen.

Decoupage krukke lavet af Bodil Jørgensen
Høj kvalitet
Normalt plejer der at være over 100 kunstnere, som prøver lykken med at få antaget et eller flere værker. Hver kunstner kunne således indlevere 5 værker. Men i år var antallet af kunstnere reduceret til 51, men det gik bestemt ikke udover kvaliteten. På det tekniske område var langt de fleste værker af meget høj kvalitet. Der var i alt indleveret 235 værker, og det fik censorerne til at udvælge hele 94 værker. Blandt værkerne, der blev udtaget, var der flest malerier i mange genrer. Der var blandform, mixed media, grafik, glas, stentøj, en krukke i decoupage, fotos og en skulptur.
Velbesøgt fernisering
Formanden for kunstforeningen Thyge Risvig, fortæller, at på ferniseringsdagen var udstillingen velbesøgt, idet ca. 150 var mødt frem. Mange gav udtryk for, at det var en meget fin udstilling samt en flot ophængning.

Værk af Ruth Jensen “Moments” En ulykke kommer sjælden alene.
– Dejligt at vi selv ude i det yderste af kommunen kan fremvise så fin en udstilling. Dette er jo også kun muligt med gode udstiller. Der trods mulighed for fravælgelse indsender værker til censureringen, hvor deres værker bliver åben vurderet af velkvalviserede censorer, siger formanden til Art Vue.
Thyge Risvig var i sin tid med til at stifte kunstforeningen og har været formand i ca. 4 år.
Åbningstalen
Åbningstalen ved Tørring-Uldum Kunstforenings censureret udstilling søndag den 16. oktober 2016 blev holdt af valgmeningheds præst, foredragsholder og forfatter Ronald Risvig fra Aulum.
– Til lykke med en flot ophængning, som jeg så i går, da I, nogle af medlemmerne fra Tørring-Uldum Kunstforening, gik og blev færdig med de sidste forberedelser. Stille og roligt blev der seriøst overvejet igen og igen, hvor de enkelte værker skulle hænge eller stå – og hvordan de skulle placeres i forhold til hinanden. De udvalgte værker er flot præsenteret og skaber til sammen en smuk helhed, der så afgjort er værd at gå på opdagelse i. Det gælder såvel i sin helhed og værk for værk. Så jeg vil opfordre til, at I, der er kommet her i dag – ikke blot tager en omgang – men gerne flere, så der bliver plads til opmærksom fordybelse. Da det er min overbevisning, at så vil værkerne og udstillingen åbne sig for jer. Sådan blev min oplevelse, både her på udstillingen i går, som da jeg kørte hjem for at forberede talen til i dag.

Et stort arbejde at hænge meget forskelige malerier op.
Og så var det jeg kom til at tænke på Storm P, der i en af sine fluer lader en herre stå foran et kunstværk. Han ser længe på kunstværket og udbryder så højt: ”Jeg forstår det det ikke”. Bagved ved herren stod kunstneren til værket, der så siger: ”Der er heller ikke noget at forstå” Hvortil herren svarer: ”Så forstår jeg det bedre””¦ Det stikker dybere end som så, denne Storm P humor. Kunst skal ikke forstås, kunst skal sanses – og derigennem kommer tilegnelsen – der kan åbne for en indsigt – der formidler, at vi aldrig helt kommer til at forstå hverken kunst eller livet.
Og vi spørger alligevel; ”Hvad er kunst?” Og der spørges i mange sammenhænge. Mit bud er, at:
”Kunst er det der bærer det eviges præg”.
Det kan lyde overvældene – hvad det også er, men ikke nødvendigvis på en måde, så vi ikke kan tage kunsten til os. Det siger jeg samtidig med, at jeg er opmærksom på, at ordet kunst bruges i mange sammenhænge. Det være f.eks. ”Bagkunst” eller ”Kunsten, at holde på en hemmelighed” eller ”Livskunst” Tre eksempler der viser spændviden i brugen af begrebet kunst.
Fordybelse
Taleren kom ind på dialogen mellem værket og beskueren og fordybelse. – Hjertet skal være åbent og fordomme om, hvad der er rigtig og forkert, smukt eller grim kunst skal vi lade ligge. Af samme grund er det vi skal gå nogle runder på udstillingen, så der bliver plads til fordybelse. Det er netop i denne fordybelse, at det nye i sit udtryk kommer til syne, men som sagt, dog i sit væsen er kendt – fordi det formidler liv og taler til vort livs temaer.
Det var tydeligt at Ronald Risvig virkelig havde givet sig god tid til at se de enkelte værker, hvoraf han beskrev nogle af dem.

Værker af årets kunstner Anna Præcius Lunde betrages af formanden for kunstforeningen Thyge Risvig.
Årets kunstner 2016
Censorerne Max Parylewicz og Anne-Marie Pedersen gav følgende begrundelse for valget af årets kunstner, der blev beriget med 2.500kr
Vi har valgt at pege på Anna Præcius Lunde som dette årets kunstner.
Anna har et betydeligt talent for at arbejde med maleriets problemer. I hele den serie, som Anna har sendt ind til censurering, viser hun en kontinuitet og en forfølgelse af de formproblemer, hvorigennem hun kan udtrykke sine intentioner. Ligeledes viser hun et vedholdende engagement og fordybelse. Hendes evner til tegning og form-behandling har et stort potentiale og viser rige muligheder for fortsat udvikling.
De valgte motiver, som bl.a. er et hel-figur studie af en model, samt detaljer af menneskehoveder, er fremstillet med stor præcision og fornemmelse for det rumlige i tegningen/maleriet.
Vi ønsker med denne pris, at tilskynde Anna til fortsat at arbejde med maleriets udfordringer, og vi tror at Anna Præcius Lunde har potentiale til at udvikle sit billedkunstneriske udtryk betragteligt.
Kunstneren er 26 år og jurastuderende.

Inga Wagners maleri Langt højere Bjerge.
Dygtige kunstnere
Ikke alle de udstillede værker har en lige stor fortælling. Ruth Jensen havde fået antaget maleriet ”Moments” En ulykke kommer sjælden alene. Else Sørensen havde indleveret tre landskabsmalerier, hvoraf de to var blevet antaget. Den 80-årige Inga Wagner, der er elev på Horsens Kunstskole, havde også fået antaget to malerier. Det ene maleri med titlen ”Langt højere Bjerge”. Bodil Jørgensen havde lavet en krukke i decoupage.
Det, man som beskuer savnede på udstillingen, var nytænkning og det, at der var eksperimenteret mere med form, farver og materialer. De dygtige kunstnere havde generelt valgt at fremsende værker til censurering, der viste det sikre håndværker.
Red.
Tak for orienteringen