Fascinerende og unik udstilling med Jorn + Munch
Jorn + Munch er en unik udstilling på Museum Jorn i Silkeborg. Her mødes Nordens to største malere Asger Jorn og Edvard Munch hinanden via unikke værker. Det har kunnet lade sig gøre ved et konstruktivt samarbejde med Munchmuseet i Oslo, som velvilligt har udlånt et udvalg af Edvard Munchs absolutte hovedværker.

Museum Jorn, Silkeborg
Snakken gik lystig
Torsdag den 2. marts besøgte Art Vue Museum Jorn i Silkeborg for at opleve Jorn + Munch udstillingen.
I museets forhal var der en del ældre besøgende, som ventede på en rundvisning. Snakken gik lystig. Men så snart gruppen var blevet sluset gennem til udstillingsområdet af to gran voksne vagter udstyret med scannere, blev lyden dæmpet og kun en rundvisers energiske stemme lod sig høre.
Munch og Jorn beskæftigede sig begge med menneskets vilkår i det moderne samfund, og denne udstilling viser, hvordan deres arbejder er beslægtede, når de stiller de store spørgsmål om liv og død, frygt og drømme – tematikker som stadig har stor relevans i dag.
I 2017 er Aarhus sammen med Region Midtjyllands 18 andre kommuner Europæisk Kulturhovedstad, og udstillingen på Museum Jorn er en del af Aarhus 2017 og har været undervejs i 10 år.
Silkeborg-maleren Asger Jorn var inspireret af Edvard Munck. De mødte dog aldrig hinanden. Men Jorn var som så mange andre fascineret af Munchs billedunivers. Og for museet er det en mangeårig drøm, der nu er gået i opfyldelse ved at kunne vise en af de mest betydningsfulde inspirationskilder til Asger Jorns værker. Udstillingen sætter Jorns kunst i et internationalt perspektiv. Begge kunstnere er symbolmalere. Jorn fokusere mere på kapitalismens ødelæggende virkning på samfundet og mennesket, hvor Munch mere dissekere sjælen.
Godt lyde dristigt
Udstillingen i Silkeborg er noget af en publikumsmagnet. Og rigtig mange har allerede besøgt udstillingen.
Gensynsglæden over de udstillede værker syntes stor hos mange af de besøgende, som Art Vue talte med. Nogle refererede til Edvard Munch udstillingen på Aarhus Kunstmuseum, der fandt sted i efteråret 1975. Mange af de udstillede værker fra dengang er også med på den nye udstilling Jorn + Munch.

“Kvinde med rødt hår og grønne øjne. Synden” 1902 af Munch – UT (Portræ af Elna Fonnesbech-Sandberg) 1945 af Jorn
Det kan umiddelbart godt lyde dristigt, at man har ladet Jorn og Munch møde hinanden via værker. Men museet er sluppet rigtig godt fra udvælgelsen og ophængningen af den omfangsrige udstilling. Der er en homogen afbalanceret reference til begge kunstneres måde at udtrykke sig på – trods det, at teknikken er meget forskellig. Men den ekspressionistiske måde at fortælle en væsentlig historie på er slående, hvor Jorns udtryksmåde er mere abstrakt end Munchs. Det er tydeligt at se, at begge kunstnere har et medfødt farvegen, som er helt unikt. Man fornemmer, at farverne er ukontrolleret sat sammen med en energi og voldsom forvrængning, og det gør, at malerierne holder den dag i dag, og giver beskueren en intens oplevelse. Malerierne står printet i beskuerens sind på godt og ondt. Der er virkelig noget at reflektere over.
Mange kunstnere har i tidens løb fokuseret på kvindens psyke og fysisk – og det har Munch også. Spillet mellem mand og kvinde er ofte et motiv som går igen. Gennem en ydre form og indre spænding. Der er vampyr billeder – der er kys – ømhed, dødskys og inderlige kys – og trøst kønnene imellem.

“Vampyr” 1916-18 af Munch
Sygdom, angst, vanvid, død, jalousi og tilintetgørelsen var temaer som kunstneren gang på gang bearbejdede intenst, som også Asger Jorn gjorde.
Døbt umiddelbart efter fødslen
Alle børn bliver præget af det miljø de vokser op i. Den norske kunstner Edvard Munch blev født 12. december 1863 på gården Engelhaugen i Løten, Hedemark. Faderen var Christian Munch og moderen Laura Cathrine født Bjølstad.
Han blev døbt umiddelbart efter fødslen, fordi hans far vurderede, at han var så svagelig, at han ikke ville overleve mange dage.
Faderen var militærlæge og dybt religiøst. Moderen og en søster døde af tuberkulose, og kunstneren skrev ”Sygdom, vanvid og død var de sorte engle, der vogtede over min vugge”.
I 1864 flyttede forældre til Kristiania – i dag Oslo.
Unge Munch begyndte på ingeniørstudiet ved Teknisk Skole i Oslo i 1879, men opgav studiet året efter og herefter tog uddannelsen som kunstner for alvor fart, idet han modtog tegneundervisning af norske kunstnere. Blandt andet af realisten Christian Krohg.
Den 23. januar 1944 dødede Edvard Munch og han efterlod til Oslo kommune 1.008 malerier, ca. 15.000 grafiske blade og ca. 4.500 tegninger og akvareller. Og i 1963 blev Munchmuseet i Oslo indviet.
Sammen med andre ekspressionister var Edvard Munchs værker i mellemkrigsårene at finde på tyske kunstmuseer indtil 1937. Da blev 82 værker erklæret ”entartet” og beslaglagt. Edvard Munch var ikke nazist som kollegaen Emil Nolde. Og han afskyede under 2. Verdenskrig Quisling regeringen i Norge.

“Af den stumme myte, opus 7” 1952 af Jorn
Udstillingskatalog
I forbindelse med udstillingen Jorn + Munch er der udgivet et katalog.
I det store og fyldige udstillingskatalog kan man på bagsiden læse ”Jorn + Munch giver en tankevækkende fremstilling af det kunstneriske slægtskab mellem Jorn og Munch på det maleriske, tematiske og idémæssige plan.”
Teksterne er skrevet af Oda Wildhagen Gjessing, Stian Grøgaard, Gerd Presler og Knut Stene-Johansen og det kan varmt anbefales at anskaffe det omfangsrige katalog, som er på 240 sider og giver et godt overblik og indførelse i kunsternes verden.
”To kvinder på stranden”
Edvard Munch har malet nogle særdeles dragende landskabs malerier – med og uden figurer.

“To kvinder på stranden” 1935 af Munch
På en stenbænk i det store udstillingslokale sad to ældre damer, som kiggede på værket ”To kvinder på stranden”. De var totalt opslugt. Og pludselig siger den ene? – ”Er der tale om én og samme kvinde. Som ung og som gammel? Står den unge kvinde med det røde hår og den hvide kjole og spejder ud i fremtiden, mens hun sidder som gammel og vender ansigtet væk, som om hun føler at tiden er ved at rinde ud? ” Udsagnet gav en livlig drøftelse mellem de to. De var også dybt fascineret af farvevalget og teknikken. Damerne var med et selskab, som var gået videre, men én fra selskabet kom til bage for at hente dem. Og det var svært at få dem med. De kunne ikke løsrive sig fra maleriet ”To kvinder på stranden”.
To eminente billedkunstnere
Kunsten åbner vore øjne. Ikke blot for alt det skønne, der er i denne verden. Men for alle de muligheder, der ligger i mennesket, både til det gode og det dårlige. Beskuerne har hver deres fortolkning af det, de ser og oplever ved mødet med de to kunstneres værker. Der opstår en dialog mellem det enkelte værk og beskuerne. Der er altid en risiko for, at der kan ske en overfortolkning. Men det den enkelte oplever, er det fundamentale. Og ingen som har besøgt udstillingen, kommer åndelig tomhændet derfra.
Edvard Munch og Asger Jorn var to eminente billedkunstnere, der via deres alsidige måde at udtrykke sig på skildre egne traumer. Og de fortæller verden, at både livet og døden er forfærdelige. Begge oplevede egen sygdom, krigens rædsel og menneskers måde at gebærde sig på. Og dog fornemmer man i flere værker, at der anes et håb for menneskeheden.

“Bohemens død” 1915-17 af Munch
Stor opbakning
En så stor udstilling kræver at mange yder økonomisk bistand og følgende har bidraget,
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Silkeborg Kommune, A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Knud Højgaards Fond, 15. Juni Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fond, Aarhus – 2017: European Capital of Culture og Beckett-Fonden.
Hertil kommer, at Museum Jorn har stor opbakning I lokalbefolkningen. Der er mange frivillige som hjælper til på museet. Koordinator for de frivillige er Lis Andersen, som fortæller, at der er 23 frivillige i dag og flere er blevet skrevet op på en venteliste. De frivillige mødes hver torsdag for at udfører forskellige praktiske opgaver.
Museum Jorn ligger i meget naturskønne omgivelser ved Remstrup Å – og er vejret ellers til det, kan det anbefales at gå en tur og opleve det liv, der udspiller sig langs åen.
Udstillingen på Museum Jorn viser 46 værker af Edvard Munch samt 60 værker af Asger Jorn, hvilke spænder over både maleri, grafik, arbejder på papir, bøger og skitsebøger.

De udstillede værker af Jorn og Munch studeres nøje
Det kan varmt anbefales at se/gense Jorn + Munch på Museum Jorn, Gudenåvej 7-9, Silkeborg.
Åbent tirsdag – fredag kl. 12 – 16, lørdag – søndag kl. 10 – 17. Mandag lukket dog ikke i uge 15 og 16. Sidste udstillingsdag 28. maj 2017.
Red.