Debatskabende kunst
På en bakketop i Caroline Amalie Lunden midt i Horsens by ligger en smuk hvid bygning, som huser debatskabende kunst af meget høj kvalitet. Horsens Kunstmuseum er blandt kunstkendere et sted, man absolut må besøge for at opleve værker af kunstnere som Nina Sten-Knudsen, Bjørn Nørgaard, Erik A. Frandsen, Martin Erik Andersen, Christian Lemmerz, Lars Nørgård med flere og naturligvis Michael Kvium.
En kunstner med format
Det er ånden i Michael Kviums værker og den unikke tekniske udførelse, som gør, at beskueren føler, at her er der en kunstner med format. Og Michael Kvium har international appel. Han blev født i Horsens i 1955 og fik sit kunstneriske gennembrud i midten af 1980`erne med sine anderledes og til tider ret så groteske malerier, der bevæger sig ind i de mest dystre afkroge af vores samfund.

Kvium-salen på Horsens Kunstmuseum
På Horsens Kunstmuseum er der nu åbnet en Kvium-sal. Ved indvielsen lørdag den 10. juni mødte flere hundrede kunstinteresserede op. Og begejstringen for den nye Kvium-sal var meget stor.
Voksede op i Horsens
Kunstneren voksede op i Horsens sammen med sin far, mor og 7 søskende. I 1973 fik han ansættelse på Horsens Folkeblad som tegner. Det kunstneriske talent var så stort, at Det Kgl. Danske Kunstakademi optog ham i 1979.
Michael Kviums helt store gennembrud på kunstscenen skete på Ny Carlsberg Glyptoteket i København i 1991 med udstillingen ”Chorós”.
Det er ikke kun i Danmark, at man har fået øjnene op for kunstneren. Uden for Danmark har der været bud efter Michael Kviums kunst i New York, Norge, Sverige, Tyskland, Italien, Chile og Kina.
Michael Kvium udtrykker i groteske værker den menneskelige eksistens. Forholdet mellem kønnene, seksuelle overgreb mod børn og det menneskelige tarmsystem. Hertil kommer sammenvoksede organismer og sært amputerede skabninger – der er sat fokus på bioteknologi og gensplejsning. Krop, eksistens og død er nok det de fleste kender kunstnerens værker for.
Performancegruppen VÆRST

Udsnit af værket “Maleriets Rum” 1996-2001 – olie på lærred og støbejern
Han omtales ofte i forbindelse med 1980’ernes unge vilde malere, hvilket nok til dels skyldes hans engagement i Performancegruppen VÆRST i midten af 1980’erne og hans fortsatte samarbejde med især Christian Lemmerz. Kviums samarbejder med andre kunstnere har blandt andet udmøntet sig i flere film, performances og bogudgivelser.
Kunstneren er symbolmaler. Ikke alle beskuere kender diverse symboler, men det skal ikke afskrække nogen fra at besøge Kvium-salen. Man vil under alle omstændigheder få en stor oplevelse, der ikke slipper en igen. Der er meget at se på, og hvert værk fanger en. Det kan derfor anbefales at afsætte god tid til besøget på det smukt beliggende kunstmuseum i Lunden.
God kunst giver stof til eftertanke – og det gør sommerudstillingen med værker af Michael Kvium, som varmt kan anbefales at besøge.

Museumschef Claus Hagedorn-Olsen talte ved indvielsen af Kvium-salen. I baggrunden museumsinspektør Julie Horne Møller
Der er udgivet en lille pjece som indgående beskriver de udstillede værker. Museet har den største kunstsamling af værker lavet af Michael Kvium.
Sommerudstillingen slutter 20. august 2017.
Red.