Fotos som fortæller en historie
Aldrig har det været så populært som i dag at tage fotos. Enhver med en iPad eller smartphone foreviger på det digitale medie stort som småt. Men der er kun få, som intenst dyrker det at tage fotos, fordi man ikke kan lade være. Sidstnævnte er fotograf Willy Wegner eksponent for. Han tager fotos som fortæller en historie som også er interessant for tredjeperson. Han vil noget med sine fotoværker.
Siden 1839 da fotografiet så dagens lys er der sket en kolossal udvikling. I dag tages langt de fleste fotos med digitalkamera mod tidligere analogkamera.

Menneske og berberabe – motiv fra Gibraltar!
Fotos bruges i dag til privat brug, journalistiske opgaver, reklameøjemed med meget mere. Mange billedkunstnere bruge et foto som forarbejde til det endelige værk på et lærred. Og det samme gør mange forfattere. I dag er fotoapparat uundværlig for såvel de kreative, som dem der blot ønsker dokumentation for et øjebliks begivenhed.
Baggrund
Fotograf Willy Wegner, som er bosat i Horsens er medlem af Kunstnergruppen Slottet. Gruppen, der er på 14 medlemmer, består primært af billedkunstnere og keramikere, der deler værksted i det gamle væveri i det nedlagte statsfængsel i Horsens. I dag er fængslet et museum og tilholdssted for kreative miljøer.
Han benævner sig selv som dogmefotograf – forfatter – web-skribent.
”Vi har åbent værksted den første lørdag hver måned, hvor man frit kan komme ind og få en snak eller se hvad vi har gang i”, fortæller Willy Wegner.
Og fortsætter, ”Gennem rigtig mange år har jeg interesseret mig for fotografering over en bred front, dog med en passion for nogle særlige temaer. Mit fokus ligger på motivet, situationen og ikke så meget på den fototekniske leg med billeder. Det vil mit selektive galleri på min hjemmeside og på værkstedet afspejle, men også i det jeg præsenterer på eksterne udstillinger.
Mine fotos er baseret på ”Jeg kom lige forbi… ” – det vil sige motiver der så at sige tilbød sig undervejs. For eksempel finurligheder med et glimt i øjet; mine af og til lidt kryptiske ”stenvinduer”; meditative landskaber – postkort, kalder jeg det; og ikke mindst forfald – det kan eksempelvis dreje sig om såvel natur, bygninger og mennesker. Ifølge min mening er forfald en alt overskyggende naturlov. ”

Har man blik for det, er der seværdige motiver overalt. Stentrykkerens vindue i Thorshavn.
Fotobog i seks eksemplarer
”Jeg har gennem elleve år været her-og-der fotograf for Horsens Bibliotek ved den årlige krimimesse i Horsens gamle statsfængsel: Fængslet.
Har frem til kommunesammenlægningen været biblioteksleder i såvel Brande som Nørre Snede kommune. Fratrådte og fortsatte de følgende fem år med at arbejde for Troels Holch Poulsen og Nine United Denmark A/S med etableringen af et it-baseret og fysisk arkiv.
Har senest eksperimenteret med fotobøger. Eksempelvis Fabrikken der var … Det drejer sig om Horsens Karosserifabrik og Hydraulic, der var beliggende i Emil Møllersgade 69. Denne test bog er kun blevet fremstillet i seks eksemplarer hvoraf henholdsvis Industrimuseet og Byarkivet har fået et eksemplar. Jeg satser på at lave en opdateret almen udgave i 2018”, siger fotograf Willy Wegner
Statement
”Et foto er ikke nødvendigvis en permanent og endegyldig dokumentation, men blot en flygtig faktuel tidslomme i vores foranderlige og glemsomme verden.
Når jeg bliver spurgt: – er du kunstfotograf? Så skal jeg lige vende min imaginære skrå et par gange. Hvis det er en kunst at se et billede eller motiv in situ – altså på stedet – og det at kunne være en ærlig dogmefotograf og mit billede efterfølgende er visuelt genkendeligt og tro overfor motivet, så ja, det er måske en kunst i sig selv at kunne se mulighederne.
Men jeg vil ikke betegne mig selv som kunstfotograf hvis det kan linkes til ordet kunstig. Det vil sige billeder som øjet aldrig har set i virkeligheden – så er det fotofiktion.
Som In situ fotograf er jeg bevidst om at det ofte er her og nu. Tilsyneladende nagelfaste objekter kan være væk i morgen, ja om en time. Verden omkring os er i et konstant forfald – akkurat som vi selv.
Forfald er en naturlov”, fastslår dogmefotograf med mere Willy Wegner.

Motiv fra Fængslet i Horsens – Gartnervindue – tidsånden har holdt sit indtog – forfald – knuste forhåbninger og drømme – digt selv videre på historien.
For at et billede skal være interessant skal der være en fortælling – dualisme – noget overraskende – hertil kommer, at man som beskuer og udenforstående skal have lyst til at gense værket. Ikke fordi man måske synes om motivet, men fordi man er blevet fanget heraf. Og det gør man af Willy Wegners værker, som i øvrigt alle har en titel, som kan bruges til at guide en ind i fotografens billeunivers. Han er meget berejst og fotoapparatet følger ham overalt. Han har blik for det, der endnu ikke er sket, og det gør ham til en rigtig dygtig fotograf.
Det kan varmt anbefales af besøge Fængslet, Fussingvej 8, 8700 Horsens og se værker af den kreative fotograf med værksted i det forhenværende væveri.
Se mere på hjemmesiden
Red.