Kirkekunst
Arne Haugen Sørensen (født 27. april 1932 i København) er en multikunstner, som maler, laver grafik og glaskunst. Han voksede op på Amager sammen med sin mor og lillebror Jørgen, der er billedhugger.
Han kom i lære som maskinarbejder på B&W men sprang fra. Derpå 33 forskellige jobs på to år: Feje gulv, og alle de der tåbelige arbejder man kan få, når man ikke har nogen uddannelse, som han selv siger. I 1950 tog han til Paris, hvor han oplevede kunstnermiljøet dér. Han studerede på École des Beaux-Arts og hos forskellige grafikere. I 1952 debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling. I perioden fra 1957-67 boede han henholdsvis i Paris og Mallorca og her kastede han sig for alvor over maleriet. I 1981 flyttede han til Spanien, hvor han stadig har domicil og bor sammen med sin kone Dorthe Steenbuch Krabbe, der også er kunstner. Han har atelier i Frigiliana i nærheden af Malaga.
Kunstneren har modtaget adskillige priser og hædersbevisninger, blandt andet Eckersberg Medaljen (1975) og Thorvaldsen Medaljen (1984).
Ifølge Arne Haugen Sørensen er mange, der kommer fra et proletarmiljø ikke fanget af kunsten, da der i deres hjem ikke findes kunst. Mange store kunstnere kommer fra et arbejdermiljø – og på et tidspunkt er de blevet fanget ind af kunsten – de opdagede, at den eksisterende som et menneskeligt udtryk.

Søren Nielsen, der er sogne- og korshærspræst i Holstebro fortæller om et værk af Arne Haugen Sørensen
Der er dem der bliver sindssyge, fordi de ikke kan finde et sprog at udtrykke deres oplevelsesverden og følelser i.
Alle billedkunstnere er religiøst anlagt, men folk misforstår nemt dette med religion. Det religiøse har som baggrund, motiv og udtryk altid spillet en stor rolle i billedkunsten.
I tidens løb har Arne Haugen Sørensen været meget produktiv. Og han har nu fået sit eget museum i Videbæk. Her kan man se nogle af de mange fantastiske kunstværker, han har skabt.
Arne Haugen Sørensen Museum blev åbnet den 10. september 2017 og er beliggende på adressen Henning Larsens Vej 3, 6920 Videbæk.
Foredrag om kunstneren
Der er stor interesse for at se og høre om kunstneren – således var der mødt mange frem til et foredrag om Arne Haugen Sørensen i Horsens.
Kunst, der vil noget! Sådan lød titlen på et foredrag i Grundtvigsk Forum torsdag den 8. februar 2018 i Klostergården, Havneallé 12A, Horsens.
Foredraget omhandlede billedkunstner Arne Haugen Sørensen og blev holdt af Søren Nielsen, der er sogne- og korshærspræst i Holstebro.
Han har i mange år været interesseret i kunst, som har gjort ham til kunstformidler og galleriejer. Han har købt et nedlagt missionshus i byen og indrettet det til galleri.
I aftenens foredrag fortalte Søren Nielsen på sin helt subjektive måde om Arne Haugen Sørensen og hans kunst og præsenterede en række kunstværker af ham og andre kunstnere, der vil noget! Kunsten i Holstebro – som er ret markant – blev der også berettet om.
Søren Nielsen fortalte om værket ”Den store fortælling” som Arne Haugen Sørensen havde arbejdet på i mange måneder. Det består af fem lærreder. Værket er det største kirkemaleri i nyere dansk kunsthistorie. Billedets dimensioner er 10 m x 3,10 m, og det er udført i acryl på lærred. Værket omhandler: Uddrivelsen af paradiset – Jesu fødsel – Kristi dåb – Korsfæstelsen – Kvinderne salver Kristi legeme – Kristi himmelfart –
Den fortabte søns hjemkomst. Værket hænger i dag i Aarhus Valgmenighedskirke. Og på dette link http://www.aerenlund.dk/andalusien/ahs.html kan man se afsløringen, som fandt sted i kirken den 13. august 2017.
Der er i tidens løb udgivet bøger og skrevet mange artikler om kunstneren fra Amager, som det bestemt er værd at læse. Og naturligvis må man ikke gå glip af at se Arne Haugen Sørensens museum i Videbæk.
Den store kunstsamling, der er til rådighed i muset har Arne Haugen Sørensen og hans hustru keramiker Dorthe Stenbock Krabbe udvalgt gennem de sidste 20 år. Den omfatter malerier, akvareller, litografier, grafik krucifiks, skulpturer, keramik og modeller til altertavler m.m.
Red.