Soloudstilling
Billedkunstner Lise Kryger Simonsen er aktuel med sin første soloudstilling i Gallery Hjorth, Grønnegade 25, 8700 Horsens, hvor hun præsenterer en ny samling værker, som udtrykker den tid vi lever i, og med et tema, som altid vil være aktuelt. Hun udstiller 10 værker, der alle er på papir og lærred, over temaet Modern Mortalis (dødelig, red.).
Der var fernisering lørdag, den 23. februar i det lille hyggelige galleri i latinerkvarteret i Horsens.
Væsentlige værker
– Kunsten kan inspirere og provokere, den kan samle, men den kan også splitte. Den kan vække følelser lige fra lykke til fortvivlelse. Kunsten giver os mulighed for diskussioner og refleksioner. Den giver et rum til fordybelse og fortabelse og fremfor alt, så er den en af de vigtigste kilder til nye idéer og nye perspektiver. Kunsten får os til at tænke nyt, den skaber kreativitet og innovation, og den rokker ved vores faste forestillinger om, hvordan verden hænger sammen. Det har vi brug for som mennesker. Og det gør udstillingen med værker af Lise Kryger Simonsen så væsentlig og vedkommende.
Blikket står helt klart
Som et moderne vanitassymbol (tomhed/forfængelighed, red.) gennem blikket står livets forgængelighed skrevet. Tidspunktet for overgangen fra barn til voksen Indfanges. De unge og smukke kvinders barnlige uskyld er begyndt at krakelere på overfladen, men blikket står helt klart i de udstillede værker.
Med realiseringen af livets forgængelighed træder forfængeligheden frem. Nu står det klart, at nuet må gribes, mens tid er. På denne måde vekselvirker portrætterne mellem livet og døden. Og det er denne vekselvirkning, der viser ind i tilværelsens kerne: Skønhed på overfladen; krakeleringer i detaljen. Denne bevidsthed stråler ud af kvindernes øjne. Øjnene fortæller en historie – en historie på godt eller ondt? Ja, det er op til beskueren at fortolke.
Zapismens tidsalder
Billedkunsten er i dag på mange måde i en kerneperiode. Samtidskunsten fortjener at blive udfordret af beskueren og det sker kun, hvis beskueren lader sig udfordre og tvinger sig selv til at tænke anderledes.
Desværre er der alt for få, som reflektere over det sete. Et kunstværk er i sig selv en handling som fordre handling fra beskueren. Dagens menneske er selvoptaget, som kun tænker på materiel vækst og lader hån om åndelig vækst. På det åndelige område er mennesket blevet til en del af pøblen. Egoet er i centrum. Kan alle se mig? – kan alle høre mig?
Angst, stress og ensomheden er dagens mantra. I ensomheden kan man ikke tænke klart og derfor er ens livsførelse forarmet.
Billedkunst er værdiløs, hvis den ikke ønsker at ændre verden til det bedre. I dag hænger der malerier i mange hjem som rene abstraktioner og dekorationer. Værker uden indhold – som indikerer vor absurde tid. Zapismens tidsalder.
Men håb skal der være – for uden håb er vi allerede døde.
Der er noget bekymrende, ængsteligt over billedkunstner Lise Kryger Simonsens portrætter af kvindeansigter.
Der er også noget drømmende og længselsfuldt over portrætterne.
Man fornemmer, at her er der en kunster, der vil noget med sin kunst. En kunst, som har dybde og intensitet. Som beskuer fanges man ind i det enkelte værk. Som giver et ganske godt udtryk for tidsånden, der er forstemmende, fuld af angst og utryghed. Negativ stress. Melankoli.
Et kunstværk skal giv beskueren noget at reflektere over – og det gør Lise Kryger Simonsens værker.
Uddannet som grafisk designer
Tegninger og malerier har altid fyldt meget i Lise Kryger Simonsens voksne liv, og efter 15 år som grafisk designer droppede hun sikkerhedsnettet og satsede alt på en karriere som billedkunstner.
Forestillingen om et liv som billedkunstner havde længe rumsteret i hovedet på Lise Kryger Simonsen, da hun i 2013 sagde stop for karrieren som grafisk designer. Det var derfor en stor dag, da hun i 2014 landede en aftale med ”Galleri Nijenkamp”, og da debutudstillingens 22 værker blev solgt.
”Det var meget overvældende og samtidig ekstremt bekræftende at se, at det jeg laver og den drøm jeg forfølger, også gav genklang og mening derude”, siger Lise Kryger Simonsen. Siden blev Lise Kryger Simonsen fast udstiller i galleriet.
I ultimo 2017 indledtes et samarbejde med Galleri5000 i Odense C, med en soloudstilling i februar 2018. Maj 2018 samarbejdsaftale med Gallery Hjorth i Horsens. August 2018 samarbejdsaftale med Galleri Sandberg.
Det gode kunstværk udtrykker en længsel efter noget åndeligt og en opgørelse med tidsåndens menneskesyn. Så det er helt forståeligt, at galleriejere har fået øjnene op for den dygtige kunstner, der bor i Næsby ved Odense.
Lise Kryger Simonsens malerier er inspireret af kunstnerens grafiske fortid, og hun arbejder oftest kun i sort og hvid på en suveræn måde. Og det bliver interessant at følge kunstneren.
Udstillingen slutter den 30. marts 2019
Red.