Inge Hørup – Kunstens Kald
Lørdag den 7. september 2019 var der fernisering på udstillingen ”Story Teils” af billedkunstner Inge Hørup.
Ferniseringen fandt sted i Galleri Brænderigården i Horsens.
Netop som ferniseringen skulle åbne, blev der et gigantisk voldsomt regnvejr. Men skybruddet afholdt ikke nogen fra at kigge ind. Og snart var der stuvende fuld af kunstinteresserede og snakken gik lystig. Mange som siden 1980´erne har fulgt kunstneren, som nu er bosiddende i Frankrig, fik en god snak med hende.

Inge Hørup fik i 1980`erne smag for at blive billedkunstner. Og har lige siden udstillet mange steder.
Udstilling længe undervejs
Udstillingen blev åbnet af galleriejer Jørgen Melstrup. Han fortalte, at for ca. 15 år siden, var det et stor ønske fra galleriets side, at udstille værker af Inge Hørup. Men det var først lykkedes nu at repræsentere kunstneren, som i øvrigt i nogle år havde adresse i Sondrup Bakker, men nu bor i Frankrig.
Inge Hørup laver i dag gerne meget store malerier. Og nogle af disse malerier kommer rigtig til deres ret, da Galleri Brænderigården har store vægarealer og der er højt til loftet.
Tyske ekspressionister
Når man ser nogen af kunstnerens værker, giver det association til de tyske ekspressionister. Dog er farvedybden ikke så udpræget som hos Emil Nolde. Den er meget feminin. Kigger man nøjere på værkerne, opdager man fragmenter af dyr – det kan være en slange, abe, snegl fisk etc. Og hertil kommer kvinder. Er der tale om undertrykte kvinder, som gør op med en indestængt barndom og ungdom, som nu skal leves fuldt ud, som det ses i værket ”Efter Syndefaldet”?
Hun beskriver selv, at hun har et forhold til Cobra-bevægelsen. Og der er også en snert af surrealisme i flere værker. Nok er værkerne abstrakte – men figurative. Og hertil kommer en bred farveskala.
Fortælling i hvert værk
Inge Hørup gør meget ud af at pointere, at der er fortælling i hvert værk. Men hvor er dualismen? Kunstneren ser kun verden fra en side. Og det vil bestemt give en stærkere fortælling, hvis der var en dualisme. Det bliver til harmløse fortællinger, som ikke generer beskuerens nattesøvn.
Et hvert hjem kan med sindsro have hængende et værk af kunstneren. Kunstneren stiller ikke krav til beskueren. Der er ikke noget egentlig at reflektere over. Det kan være et bevidst valg, at kunstneren ikke vil ”genere” nogen. Det kan også være, at kunstneren har angst for at visse sit indre Jeg.
Kvinden som frister
Inge Hørup er ikke uden humor, som det ses i maleriet ”Efter Syndefaldet” – her ses Eva på flugt på cykel fra Edens have efter det syndige, som hun ifølge biblen, har begået ved at spise af en frugt fra Kundskabens træ. Den forbudne frugt har smagt hende. Er det bevidst, at kunstneren udstiller kvinden som frister, og kan det gå an i disse ligestillingstider, hvor mange trækker krænkelseskortet?
Det er op til beskueren at fortolke kunstnerens værker – og der er ingen facitliste. Den ene fortolkning er lige så god som den anden – men man skal nok passe på med en overfortolkning.
Der opstår noget magisk, når der er nærvær imellem et kunstværk og beskueren. Man bliver blæst omkuld og høj efter sådan en oplevelse. Om der er ferniseringsgæster, som er blevet det vides ikke.
Som ung spirende kunstner blev Inge Hørup inspireret af nu afdøde billedkunstner Ulrich Kvist – og det er som om, hun endnu ikke er trådt ud af denne kunstners skygge. Om det sker, kan kun tiden vise; men i hvert fald fornemmer man, at Kunst Kald, det har Inge Hørup, og det bliver interessant at følge kunstnerens videre vej udi billedkunsten.
I forbindelse med udstillingen har kunstformidler Sanne Hvidt skrevet tekst til udstillingskataloget. Et katalog som varmt kan anbefales at læse, da det giver et rigtig godt indblik i Inge Hørups kunstverden.
Udstillingen kan ses frem til den 28. september 2019.
Red.